''Пътят към Къкринската голгота“ - така писателят, сценарист и общественик Георги Райков нарича своите изследвания по страшната за всеки българин тема. Той разказа интересни и малко известни факти за Апостола на Свободата, в Дома на писателя в Бургас.

''145 пъти бесим Левски и все още не сме го обесили. Всичко това прилича на зловещ криминален роман, който няма край.'' Така писателят започна своя разказ за пътя на Апостола към Къкринската голгота.

Много исторически личности, познати от учебниците по история са намесени в тази зловеща сага. Георги Райков започна от Любен Каравелов и неговите статии във вестник  ''Незвисимост''. Там той публикува имената на двама мъже от Ловеч и ги посочва за предатели. Това става през 1873 година. И от тук започва ''лавината'' от обвинения. Поп Кръстю, Димитър Общи и още много имена са замесени в това черно дело, което и до днес не е разгадано. За да се стигне до там, че стари турски документи, тетрадките  с оправданията на Поп Кръстю и други посмени находки  очертават една мрачна картина от която нама изход и до днес.

Версията, че Левски е заловен случайно също има последователи.

През 1938 година обаче, са открити документи на турски език в които се казва,че Поп Кръстю винаги е бил лоялен към падишаха.

В ''Епопея на забравените'' Иван Вазов пише:

''... Той биде предаден, и от един поп!

Тоя мръсен червяк, тоя низък роб,

тоз позор за Бога, туй пятно на храма

Дякона погуби чрез черна измама!''

Но имали човек, който категорично да посочи името на предателя? Има ли предател или предатели?  Тези въпроси остават да тежат на цял един народ. Затова всеки път, когато мислим за Левски, сме длъжни да казваме – ПРОСТИ НИ, АПОСТОЛЕ!