Доц. Сандю Бешев представи 23-та си книга в новата библиотека в Бургас. Изданието е със заглавие „Истории за началото на планинарството в България“ и е съвместно със списание 360.

В книгата е разказана историята на българския алпинизъм. Тя е строго фактологична, но включва множество фотографии от личния му архив и истории, от които е бил част и самият той.

Доц. Бешев сподели, че е възнамерявал предишната му книга да бъде последна. Когато обаче от списанието откриват колко голям личен архив притежава той, са го убедили да не се отказва и да напише още една.

На събитието присъстваха доста негови лични познати и колеги алпинисти. Самият той отбеляза, че е пътувал с много бургазлии.

Авторът е сред шестте българи, които заедно за пръв път стъпват на връх над 7000 метра. Изкачвал се е на Олимп 53 пъти от 1992г насам. Пред дошлите на представянето на книгата си разказа, че на върха е имало тетрадка, в която посетителите пишели впечатленията си. Когато се качил за пръв път, прочел вътре на български „Дойдох, видях и никога повече няма да се върна. Попаднах на калпав водач.“