Цвета Делчева е тазгодишният носител на голямата награда от Националния литературен конкурс „Христо Фотев“. Тя е отличена за поетичната си книга "Отворени възможности".

Името на победителката беше обявено от заместник-кмета по култура на Бургас Диана Саватева на символична церемония в сградата на общината, която беше предавана онлайн. Това се прави за първи път заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Бяха обявени и три съпътстващи награди – на Роза Боянова за "Обратна гравитация"; на Румен Денев за "Вокално стихосложение" и на Румен Леонидов за "Покаяние Господне".

Цвета Делчева е родена в гр. Панагюрище. След 1980 г. живее в София, а за известно време също и в Брюксел и Виена. Завършила е специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и е работила като литературен сътрудник в Студентския дом на културата като редактор в седмичници за образование, наука и култура и като юрист в държавната администрация и в частни фирми. Автор е на множество поетични книги, две от които са преведени на френски и немски. Изявява се и като белетрист - издала е романите „Реконструкция“ и „Скъпи непознати“.

Снимки: ergobooks.eu