Най-успешните бургаски автори и произведения на 2023 г. бяха отличени тържествено на церемония в Операта. Раздадени бяха три отличия – Пегас, както и награди за художествена проза и поезия – плакети на името на Петко Росен и Христо Фотев, съобщиха от Община Бургас.

Плакет „Петко Росен“ за художествена проза бе присъден на Динко Динков за романа му „Богородични морета“. С него бяха номинирани още д-р Любомир Калудов и Иван Сухиванов.

Динко Динков е човекът, който оценява творбите за традиционния рибарски конкурс на Gramofona.com, който започва на Никулден. Литературната надпревара ще се проведе и тази година. Динков е жури от две години, след като замени дългогодишния оценител Ваньо Вълчев, който се оттегли заради напредналата си възраст.

Награда „Пегас“ за поезия, проза, критика и документалистика с национално признание отиде при поетесата Наталия Недялкова. Тя бе отличена за стихосбирката си „Стихоанализа“.

Поетичната награда на името на Христо Фотев спечели Елена Петрова за стихосбирката си „Ето какво“, в номинацията бяха още Наталия Недялкова и Милка Стоянова. Наградата получи журналистът писател Слави Томов, който ще я предаде на Петрова, която в момента е в Нидерландия.

„Дейността на бургаската писателска общност е много активна. Днес е празник, защото всеки един автор с книга, издадена тази година имаше възможност да получи професионални насоки и мнение от познавачи и критици от висока класа. Нека вярваме, че времето на най-хубавите книги, които ще напишем предстои“, каза в приветствието си зам.-кметът по „Култура“ Диана Саватева.

Почетните награди за поезия и проза се определят в съответствие с оценките на професионални литературни критици. Тази година своята компетентна дума дадоха проф. дфн Клео Протохристова и проф. дфн Калина Лукова.