Бургаското читалище „Изгрев 1909“ работи в условията на извънредното положение заради епидемията от коронавирус. Служителите са си на място, отчисляват книги, но не приемат читатели. Това сподели секретарят на културната институция Кристина Атанасова за Gramofona.com. По подобен начин в момента осъществяват дейност и всички останали читалища и библиотеки в страната.

„Всички книги, които сме дали на читатели преди 13 март, си останаха у тях. Само се обаждат, за да им ги презапишем. И така ще бъде до 13 май, докогато е обявено извънредното положение. Докато трае то, не можем да даваме книги на читателите“ – каза Атанасова.

Самите служители на читалището спазват стриктно социалната дистанция – те са се разделили в отделните стаи и си работят самостоятелно на компютрите.

Но въпреки условията на изолация читалище „Изгрев“ организира и тази година инициативата „Заедно четем една книга“, като този път това ще се случи виртуално. Тази вечер от 18,00 часа ще се осъществи онлайн връзка с писателката Камелия Кучер и с партньорите от издателство „Хермес“. Срещата ще бъде излъчена във фейсбук, като участниците в нея ще се включат директно от София, Пловдив и Бургас.

От читалище „Изгрев“ очакват с нетърпение момента, в който пак ще се срещат очи в очи с читателите. Продължават да купуват книги. Само пред април са пристигнали 120 заглавия, които са готови да намерят своите читатели. Читалището се подготвя да кандидатства и за тазгодишната сесия на Министерството на културата за попълване фонда на библиотеките с нови книги.  

След края на извънредното положение при даването на книги ще се спазват всички противоепидемични мерки. Всеки отделен том ще се поставя под карантина за 72 часа, преди да се предаде от човек на човек, защото книжното тяло е изключително рисково за разпространение на вируси.