От днес вече всички читалища на територията на Бургас работят с посетители. От началото на извънредното положение те бяха затворени за посещение на читатели заради епидемичната обстановка.

Читалище „Изгрев“ в едноименния комплекс приема хора още от вторник, съобщи неговият секретар Кристина Атанасова за Gramofona.com. Това става при спазване на всички мерки за безопасност. Посетителите се допускат по един в сградата на читалището, всички трябва да са с маски. За да се спазва необходимата дистанция между хората, се използва вторият етаж на сградата, където пространството е по-голямо.

Служителите на читалището са с маски и ръкавици и на всеки два часа дезинфекцират повърхностите.

Използваните книги се отделят за няколко дни в отделно помещение, преди да се дадат на нов потребител. Също както за хората, завръщащи се от чужбина, и за книгите има изискуем период на карантина – 72 часа.

Вече тече подготовката за третото издание на „Изгрев парк фест“. Заради ситуацията тази година форумът ще бъде мобилен. Той ще се прави в откритите пространства на отделните квартали на града, там, където в близост има читалища. Началото на феста се поставя с фотоконкурса „Бургас в унисон с природата“. Той се провежда по повод Европейската година на „по-зелените“ градове и насочва фокуса на обектива към зелените пространства на дома, квартала и града, в който живеем, и близостта с природата. Подробности за това как може да се включите в него, може да видите във фейсбук профила на читалище „Изгрев“.