Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и Сдружение Бургаска писателска общност  ще отбележат със съвместно събитие Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. 

„Паметта като спасение” е мотото на литературното четене, в което бургаски поети ще  поднесат своите поетични послания за общочовешките ценности, смисълът на  общуването между хората, необходимостта  от уроците на миналото, надеждата, любовта… Всички онези неща, които ни обединяват в стремежа към по-различен свят, в който омразата е изкоренена.

Продължение на поетичната вечер ще бъде документалния филм „Да помним”, който съживява историята за спасението на бургаските евреи и представя Бургас като град на толерантността и солидарността.

Поетичната вечер ще се състои на 28 януари, четвъртък, от 18 часа в Дома на писателите – Бургас.

* На 1 ноември 2005 г. Генералната Асамблея на Организацията на Обединените Нации приема резолюция 60/7, в която се постановява, че денят 27 януари ежегодно ще се отбелязва като Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста. Датата е избрана, защото на този ден през 1945 г. е освободен най-крупният нацистки лагер на смъртта Освиенцим-Биркенау в Освиенцим (Полша).

След приемането на тази резолюцията Генералният секретар на Организацията на Обединените Нации нарече тази особена дата „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста - тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение”.

Чудовищните последствия от Втората световна война са послужили като тласък за създаването на Организацията на Обединените Нации. Най-важна част на мандата на Организацията, закрепена в нейния Устав, се явява защитата на правата на всички хора без разлика по отношение на раса, пол, език или религия.