Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  обявява V Национален литературен ученически конкурс за есе „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Творческата надпревара е посветена на 75- годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората Световна война, която ще се отбележи през 2018 година.

В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Те могат да избират между три теми за своите есета:

Първа тема: Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а ?

Втора тема: Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш?

При оценката на журито ще се имат предвид познанията по историческите събития и личната позиция, изразена при творческата интерпретация по темите.

Трета тема: Аз бях един от спасените…

Творбите по тази тема трябва да бъдат базирани на автентичната история на български евреин, преживял  събитията през март, 1943 година. Журито ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.

Конкурсът стартира на 10 октомври 2017 година и ще приключи с церемония по награждаване на най-добрите творби през март 2018 година.

Победителят ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите.