Деветнайсетгодишната Йоана Стефанова бе избрана за „Кралица на Бургас 2022“. Короната ѝ постави миналогодишната победителка в конкурса Ина Мархолева. Събитието привлече хиляди почитатели на женската красота в Летния театър въпреки силния дъжд в събота вечер.

Стефанова впечатли журито със своите 180-сантиметра височина и мерки 90/65/90. Блондинката е зодия Близнаци, работи в семейния бизнес. Тепърва планира да запише висше, но признава, че преди това възнамерява да осъществи някои лични свои цели, без да разкрива какви са точно те.

Русокосата красавица си е избрала за девиз реплика на легендарната френска модна дизайнерка Коко Шанел: „Грижата за красотата трябва да започне със сърцето и душата, в противен случай никакъв грим няма да помогне“.

Победителката ще представя Бургас в националния конкурс „Мис България“.

Йоана Стефанова се хареса най-много от всички участнички и на зрителите в Летния театър, печелейки вота за лице на публиката. Лентата ѝ връчи Емил Бурулянов – главен архитект на Община Бургас.

Подгласнички на Кралицата станаха две чаровни ученички. Второто място е за 17-годишната възпитаничка на строителния техникум Ерика Атанасова, която миналата година спечели конкурса „Мис Созопол“. Трета е 16-годишната Виктория Ангелова от руската гимназия.

Gramofona.com също избра свое лице от конкурса. Това е 19-годишната Фани Шакир, завършваща Гимназията по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. Лентата ѝ връчи журналистката Мануела Янева, която беше в журито на „Кралица на Бургас 2022“.

Фани е висока 170 см, с мерки 82/70/88. Две години е работила като маникюристка. Мечтае да се занимава с мода. Нейният девиз е: „Никога не се отказвай от една мечта заради времето, което ще ти отнеме, за да я постигнеш“.  

В битката за първа красавица на Бургас се впуснаха още осем момичета. Сред тях имаше възпитанички на математическата гимназия в града – 18-годишната Камелия Георгиева и 16-годишната Емилия Иванова; на английската гимназия – 17-годишната Йоана Ангелова и 16-годишната Виктория Христова. Немската гимназия беше представена от 17-годишната Светомира Бъндева. От химическия техникум беше 17-годишната Никол Димитрова. Гимназията по туризъм имаше още една представителка – 18-годишната Мишел Иванова. Сред участничките беше и 17-годишната Синди Петрова, която се изявява като инфлуенсър и тиктокър.

Конкурсът премина в три тура. В първия претендентките дефилираха с дизайнерски тениски и дънки, като акцент в облеклото им бяха аксесоарите, осигурени от известния български дизайнер Стоян Радичев. Във втория тур момичетата се представиха в модерни бански костюми, а в третия облякоха бални рокли.

Ролята на водещ на конкурса беше поверена на Надя Недялкова, избрана за най-красива омъжена жена през 2017 г. в конкурса „Мисис Бургас“.

За доброто настроение на публиката между туровете се погрижиха хаус певицата Нелита и момичетата от танцова школа „Естрела“, които впечатлиха със своята съвършена хореография.