Единствената дама с име на империя в България е Византия Стаматова от Бургас. Преди да се роди, родителите й смятали, че ще имат момче и дори избрали то да се казва Никола.

Византия успяла да ги изненада с появата си, а те решили да я кръстят на баба й Византия. Тя е родом от видинския край, но дошла в Бургас и тук създала своето семейство.

„Като кажа, че съм Византия, отсреща изричат-„Аз съм Гърция или Константинопол. Доста комични ситуации съм имала заради името. Когато се заговореше в часовете по история за империята, аз мислех, че ще ме изпитват, ставах от чина и бях готова за въпроси. Като малка въобще не си харесвах името, до пети клас не можех да свикна с него, но сега нямам този проблем! Някои от учителите ми казваха аз да разказвам историята на Византия, понеже може би я знам по-добре от тях“, разказва пред Gramofona.com бургазлийката.

Тя още помни щастливото си детство и как с приятелите й играели с часове пред блока.

„Брат ми, който е на 15 години не прави нищо друго, освен да стои пред компютъра“, казва още Византия. В продължение на седем години тя е тренирала народни танци, но с времето се отказва и започва да рисува. От много време насам се занимава с приложно изкуство, прави и маникюри, а през есента е на път да отвори собствен салон за красота. „Това е нещото, което ме прави щастлива!“, признава бургазлийката. 

Тя завърши Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и ще учи живопис и графичен дизайн във Велико Търново.

През свободното си време обича да чете книги, а любимата й е „То“ на Стивън Кинг. Повече от 7 години Византия е тренирала усилено хандбал, но покрай подготовката за матурите прекратява със спорта. Мрази лицемерието, двуличието и лъжата. Брои истинските си приятели на едната си ръка и винаги е много лоялна към тях.

Византия си няма приятел, но иска този, който е до нея, да я обича, уважава и приема такава, каквато е. С родителите си са в прекрасни отношения. „Доста са разбрани и винаги ще ми помогнат. Нямам тайни от тях. Е, случва се понякога да се скараме-без това не може!“, признава Византия. Мечтае да помага и дава уроци на момичета, които имат цели в живота.

Gramofona.com провери колко са жените с името Византия в област Бургас. От справката на ГРАО-Бургас стана ясно, че в цяла България е имало три дами с това име. Първата е била родена през далечната 1923 год. И вече е починала, а другите две са Византия и баба й, която обаче от 15 години живее в Италия. Така, красивата бургазлийка в момента се оказва единствената в страната, която носи името на цяла една империя.