Първото по рода си у нас училище за гримьори официално бе открито с изискан коктейл-презентация. Под формата на интервю тв водещата на "Отблизо" по БНТ1 Мария Андонова разкри основните идеи на начинанието на топ гримьора Диана Стоенчева. Инициативата подкрепи и носителката на титлата "Мис България 2015" Марина Войкова. Красавицата, която тази година завоюва и световната титла "Мис Планет 2016", бе модел за грим на събитието. В демонстрацията участваха още и моделите Гергана Тенева и Ивелина Михайлова.

Диана Стоенчева, която има зад гърба си успешна кариера във Великобритания, отваря The Makeup School Sofia, за да предложи най-високия стандарт на обучение в страната ни, подплатено с международно признат сертификат от IMA London. Това е компания, която повече от 20 години е гаранция за качество в обучението на гримьорското изкуство, съобщава New Lance Communications.

"Всеобщо мнение е, че има дефицит на професионално обучени гримьори в България. Затова мисията на училището е тази професия да заеме своето достойно място в бюти идустрията у нас, както е в Европа и голяма част от света. По този начин и българските гримьори ще имат самочувствието и възможността да бъдат признати в световен мащаб, да се реализират успешно, както в страната, така и на международно ниво", представи идеята на проекта си Диана Стоенчева. "Искам да предам моя опит и умения и да обуча професионални гримьори, които да са конкурентно способни на световно ниво", категорична е специалистката.

Цената на курсовете на училището за страната ни е най-ниска в сравнение с останалите центрове на обучение, които предлагат IMA сертификат.

"В училището в Ангия където преподавам интересът е огромен и 100% от завършилите се реализират като гримьор- консултанти за популярни марки грим, в салони за красота, фотографски студия, гримьори на свободна практика, в телевизията, киното, модните среди", обясни още топ гримьорът Стоенчева.

Гримът е толкова важен за една модерна жена, колкото е прическата и маникюрът, категорична е Диана. Затова всеки салон за красота би трябвало да има професионален гримьор.

"Мис България" Марина Войкова пък сподели пред гостите, че в ежедневието предпочита лек грим, защото покрай многото си модни изяви макияжът върху кожата й идва в повече. Тя разкри, че се придържа към тенденцията на световния подиум в момента - възможно най-семпъл грим. "Нямам проблем с по-тъмните червила. Нося ги с удоволствие. Преминала съм през всякакви цветове", разказа още на презентацията Войкова.

Тhe Makeup School ще предлага и индивидуални уроци за дами желаещи да се научат как да се гримират сами у дома.

Снимки: Пламен Колев