Три от най-успешните дами в политиката коментираха в Бургас жените и тяхната роля в обществения и политическия живот на страната. Форумът "Силни жени. Смели лидери. Реални решения" се организира от Жени - ГЕРБ и събра на едно място бившите министри Ивелина Василева, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева.
 
"В ГЕРБ отчитаме значимостта на жените в политиката. В нашата листа в Бургас първите 10 кандидат-депутати са разпределени по равно, а три от първите пет позиции са жени", коментира Ивелина Василева, която е и водач на листата за народни представители в региона. Самата тя призна, че като министър е работила с много жени. Близо 60% от екипа й в Министерството на околната среда и водите е бил от дами.  
 
„На жените може да се разчита – на силните жени, които вземат смели решения, които предлагат реалните решения", допълни Василева. Тя подчерта и приоритетите в работата си от тук нататък, а именно образованието и развитието на индустрията в региона. "На чистата индустрия, нека не забравяме, че Бургаска област е туристически регион", коментира Василева.
 
Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова призна, че подкретата на останалите жени-министри й е помагала много в работата.
 
"Ние сме дамски отбор, които често вземаше трудни решения. Формулата на успеха беше, че се подкрепяхме като дами. Благодаря и на господата, защото трябва да знаем, че без мъжете които са до нас – и тези в работата, и тези вкъщи, нямаше да се справим", коментира Павлова. Призна, че като на всяка жена и на нея често й се налага да полага двойно повече усилия от мъжете. "Не защото жените имат по-слаби качества, а защото ние сме майки, професионалисти, а и трябва да отделяме време и за самите себе си." 

 
Според Лиляна Павлова качествата на един човек, а не полът му са важните и определящите за успеха. "Точно това, че успяхме да направим добър екип ни помогна за успеха, които имаме. Ще кажа две неща, понеже сме познати с инфраструктура – показахме, че когато поемаме ангажимент ние го изпълняваме. Този приоритет няма да го оставим, а ще го надграждаме, разбира се с новите ни политики за образование, здравеопазване, икономика. Нашата воля е да довършим пътя Бургас – Слънчев бряг. Имаме финансиране от миналата година. Наистина е въпрос на воля това да се случи”, допълни Павлова.
 
„Аз съм кандидат за депутат от Пазарджик и си пожелавам след 4 години и Пазарджик да стане най-добрия град за живеене като Бургас", призна в началото на форума Екатерина Захариева, която в последната година от кабинета Борисов оглавяваше правосъдното министерство. "Заедно започнахме работа още през 2009 година. Тогава имаше страшно много заместник-министри жени. Във втория кабинет на господин Борисов имахме балансиран кабинет. Все повече смели жени има напоследък, които знаят и могат и управляват добре. В ръководните позиции в бизнеса обаче не е така”, призна Екатерина Захариева.
 
Тя допълни, че в Министерството на правосъдието е работила с основно дамски екип, но заедно са успели да свършат изключително много работа и това вече се оценява от Европейската комисия.