Близки, приятели, политици, общественици, писатели, художници, професори и любители на поезията се събраха в Бургас за премиерата на новата книга на Диана Саватева. Зам.-кметът по  „Култура, туризъм, спорт“ представи пред стотици гости снощи в Морското казино стихосбирката "Капка, изпреварила дъжд".

„Животът си върви в някакъв цикъл, понякога си сменяме местата, но едни приятелства и връзки остават завинаги трайни във времето. И мисля, че това до голяма степен се дължи на тази бургаска магия, която я има във въздуха, която ни прави малко по-различни хора.  

От време на време сме чешити, но имаме топли сърца и това се усеща в нещата, които създаваме. Усеща се в нашата поезия, в нещата, които пишем, усеща се в картините, в музиката, във всичко…“, сподели Саватева пред присъстващите.

По думите й създаването на книга е пътешествие със съмишленици.

Тя сърдечно благодари на издателя си Румяна Емануилиду, на редактора си Катерина Стойкова, на художника проф. Светозар Бенчев и на дизайнера Детелина Минева за това, че „Капка, изпреварила дъжда“, е вече факт.

С много обич и треперещ глас Саватева върна спомените си към обичаната бургаска поетеса Венда Райкова, която е редактор на първите й две книги - „Памет за щастие“ и „Градът – любовна карта“.

„Венда присъства със сърцето си през цялото време с мен, когато взимах решение дали това което съм написала, да го направя видимо. За един автор това е много съкровен момент.  Поезията е един концентриран опит и емоция.

Авторът улавя вибрациите около себе си и с много малко думи трябва да ги предаде на хората. И така да ги поднесе, че те да разберат в малкото думи, какво трябва да им каже. Венда толкова фино пипна моите две книги и не наруши ритъма на това, което аз съм създала. Поезията, която тя ни остави, е най-големият дар“, каза емоционално зам.-кметът.

По време на премиерата имаше съвместно литературно четене с участието на бургаски артисти от различни театрални школи. Част от вечерта премина с професионалните изпълнения на фагот от възпитаници на Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“.

Цветя за авторката лично поднесоха кметът Димитър Николов и председателят на ОБС проф. Севдалина Турманова.