Първата у нас Американска бизнес академия за дами стартира пилотно в Бургас. За началото на инициативата, в морския град дойде и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщава БНР-Бургас.

Основната цел на академията е да подкрепя жени, които искат да развиват собствен бизнес. Програмата беше представена в началото на юли и събра над 130 кандидататури, поясни ръководителят ѝ проф. Сотир Сотиров.

„След дълга и продължителна селекция, селектирахме 30 дами за присъствено обучение и още 30, които са за онлайн обучение“, каза Сотиров.

Дамите ще преминат лекции и практически занимания, ще разработят свои бизнес – идеи, а трите най-добри ще бъдат подпомогнати с 10 000 долара.

За домакин на обученията е избран университетът „Проф. д-р Асен Златаров“. Вярвам във вас, посочи посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

„Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на тези жени, които участват в него“, каза посланикът. Образователен център, безглутенова пекарна, собствена модна марка са само част от идеите, поясни Мустафа.

Кметът Димитър Николов добави, че и общината ще помага на подобни инициативи и то с финансови средства.

Бизнес - академията е част от новата глобална програма Академия за жени предприемачи. Инициатор за създаването ѝ е съветникът на президента на САЩ Иванка Тръмп.