Младата бургазлийка е хореограф и режисьор

Управителят на Културния дом на нефтохимика /НХК/ в Бургас Мария Маркова напуска поста си. Причината е, че тя ще се закълне като общински съветник в местния парламент. Маркова влиза в него на мястото на Живко Табаков, който стана депутат. Младата бургазлийка е хореограф и режисьор.

Създала е не малко постановки, които се играят в цялата страна. Преди три години дебютира с първия си спектакъл „От табора до небето“, с който напълни Летния театър в града.

Била е преподавател в Музикално училище „Панчо Владигеров”, основател е и на „Частен театър Маркова”. Преди години от местната структура на Движение България на гражданите забелязват потенциала на Маркова, усилената й работа в сферата на културата и я канят в редиците си. С много хъс тя участва и в местните избори през 2019 г. като кандидат за общински съветник.

От края на 2019 досега бе управител на НХК. Пред Грамофона нюз Маркова емоционално споделя, че за година и половина там се е запознала доста обстойно с хората от сферата на изкуството и културата, както и с техните проблеми.

„Казвам довиждане на колегите си с голяма тъга, защото всички те се превърнаха в мое семейство. Искрено ги заобичах. Но ние не се разделяме завинаги.

Имах прекрасен диалог и с колегите от Общината. Изключително съм им благодарна за цялото уважение и отношение към мен и искам да им кажа, че то е взаимно. Знаете ли, без култура няма народ. Като общински съветник съм готова с опита си да бъда полезна не само на хората в бранша, но и на всички бургазлии. Ще помагам за разрешаването на техните проблеми, без значение от какво естество са те”, допълва Маркова.

Тя изобщо не се е съмнявала във възможностите на Табаков, заради когото влиза в местния парламент. „Нямах и грам колебание, че той ще проведе много добра кампания и ще стане депутат. Това е една от причините твърдо да застана зад решението си да бъда общински съветник, както и зад цялата наша група”, добави още новият общински съветник.

Маркова не се притеснява от факта, че е млад политик. Казва, че макар така да изглежда, не е от хората, които обичат да си мълчат. „Винаги търся добрия диалог, но когато се налага, мога да бъда по-пряма, отколкото хората очакват”, допълва бургазлийката.

Тя е твърдо убедена, че ще работи в изключителен синхрон с колегите си мъже от ДБГ, защото се определя като момиче с мъжки характер.

„С Манол Тодоров, Стоян Грозев и Костадин Андонов вървяхме заедно през цялата предизборна кампания през 2019 г и сме в чудесни отношения. Подкрепяме се и се изслушваме”, казва още Мария.

Тя обича хубавите книги, спокойствието и вярва силно в добрите отношение между хората. Спазва стриктно тенденциите в модата и според мнозина това определено й личи. „Със сигурност се определям за симпатична, но не и за модна икона. Симпатичните жени не трябва в никакъв случай да бъдат подценявани като умствен капаците! Ще го докажа!”, добави още симпатичната брюнетка.