През януари японката Юми Ишикава се оплака в Туитър от болката в краката си заради високите токчета, с които трябва да ходи на работа, разказва BBC. Без да подозира Юми се превърна в лидер на цяло едно движение в Страната на изгряващото слънце. Постът ѝ е пресподелен над 30 хиляди пъти.

Юми Ишикава е писател на свободна практика и бивш модел. По това време тя работела в траурен салон. Била принудена да стои на крак по 8 часа на ден с обувки, които са на ток от минимум 5 см. В същото време колегите ѝ мъже били с удобни и ниски обувки. Възмутена от двойствения стандарт, Юми Ишикава създава хаштага #KuToo – игра на японските думи за обувки kutsu и за болка kutsū.

Много бързо  #KuToo се превръща в движение, чиято цел е да накара работодателите да спрат да изискват от жените да носят високи токчета. Он лайн подписката е събрала одобрението на над 30 000 жени и през юни Ишикава призова Министерството на здравеопазването да забрани на компаниите да оказват натиск върху жените, за да носят определен тип обувки.

В отговор здравният министър в Япония е заявил, че ниските обувки са необходими и подходящи на работното място. Не всички японски компании изискват високи токчета, но забележката на министъра отразява японския манталитет и социалния натиск върху половете в страната, отбелязва BBC.