От много малка фотографията е в сърцето на бургазлийката София Асеникова. Чаровната дама получава първия си фотоапарат, подарък от баща й, когато е едва на 13 години. Оттогава не спира да снима всичко, което й харесва, а професионално с фотография се занимава от три години. Към днешна дата е сбъднала една от мечтите си – да има собствено студио, където да запечатва най-прекрасните моменти, свързани с хората. София е ориентирана основно към семейната, портретната и детската фотография. С голямо удоволствие запечатва в кадри кръщенета, рождени дни и други събития.

Асеникова казва, че контактите й с хората са нещо много специално за нея. „Всеки, който дойде за снимки ме зарежда с различна емоция. Винаги гледам първо да предразположа хората, защото всеки идва малко по-стресиран. За да ги накарам да се отпуснат, гледам да се държа по-приятелски с клиентите.”

„Най-голямото усещане е да покажа на хората какво аз виждам през моите очи. Искам снимката да не е просто една гола и студена снимка, а в нея да има дух, усещане, емоция. Това търся винаги в моите кадри“, споделя пред Грамофона нюз бургаската фотографка.

Правим интервюто минути след поредната й коледна фотосесия. София е категорична, че хората не трябва да се снимат само по Коледа, въпреки че за нея празникът е вълшебен.

„Хората трябва да си запечатват и много други моменти, както през лятото, така и през есента, който сезон е много красив. Именно тогава се получават страхотни външни снимки. Всеки сезон създава различна емоция, а снимките в по-естествена среда стават невероятни. Винаги съм казвала, че фотографията не е само за малките деца. Трябва да се снимат и по-възрастните хора, защото когато изминат 5 години например, и си казваш колко хубава съм била. Жените на възраст между 40 и 50 трябва по-често да се снимат професионално, защото това им повдига самочувствието. За тях портретната фотография може наистина да бъде нещо специално – било в студио, или да участват във външна фотосесия“, счита Асеникова.

София признава, че й се е случвало пред обектива да застават и трудни хора за снимане. „Имам приятелка, която е много самокритична и много трудно се харесва на снимки. Но все пак успявам да я заснема по начин, по който тя да се хареса.

Има и много хора, които просто застават с лекота пред мен и позите им се получават веднага. Наскоро при мен дойде възрастна жена за коледна фотосесия и ми каза, че никак не излиза добре на снимки. Докато я снимах обаче забелязах как това не е така, просто камерата си харесва някои хора“, допълва професионалистът.

София е на мнение, че перфектният кадър не е просто усмивката на някой човек или идеалният му поглед, а усещане.

„Не искам да правя фотосесиите само натискайки копчето на апарата и да взема пари затова- това просто не е моето. Искам да създам едно много приятно чувство в човека. Когато клиентите са доволни, и аз съм доволна. Не искам толкова материалното, колкото да създавам красота!“, казва още Асеникова.

Нейните пожелания към всички в навечерието на коледните и новогодишните празници са време със семейството, вяра в чудесата, надежда за нещо хубаво.

„За мен Коледа е на първо място любов. Нека всички да са живи и здрави и да вярват в мечтите, защото те рано или късно се сбъдват. За да станат факт обаче, трябват упоритост и труд!“, категорична е бургазлийката.

Новооткритото фотостудио на София Асеникова се намира в к-с „Меден рудник“, бул. „Александър Георгиев-Коджакафалията“ 278.

Телефон за връзка: 0899707353