Първият в страната Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "Вселена" вече работи в Бургас. Той се намира на територията на МБАЛ-Бургас, а в него работят двама психолози. Центърът е консултативен и пострадалите ще могат да потърсят помощ от специалистите на безплатен телефон 0800 18 017.

От началото на месеца помощ са потърсили две лица. Всеки от пострадалите ще може да остане в Центъра в рамките на един ден. При необходимост жертвите ще бъдат пренасочвани към МБАЛ - Бургас или към кризисните центрове за хора, преживели насилие. Там те ще могат да останат в рамките на 6 месеца. 

Център "Вселена" е създаден по модела на идентични организации във Великобритания и с активната дейност на посланика на Обединеното кралство у нас Н. Пр. Ема Хопкинс.

Центърът е изграден по проект на Община Бургас, с подкрепата на Посолството на Обединено кралство Великобритания и в партньорство с ОД на МВР - Бургас, Асоциация "Деметра", Окръжна прокуратура - Бургас, Районна прокуратура - Бургас, Областна администрация - Бургас, МБАЛ - Бургас, общините Созопол и Несебър.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви в Бургас, че заплахите, с които се сблъскват жертвите на сексуално насилие налагат изграждането на такъв център. "Жертвата трябва да се чувства защитена и да бъде предразположена от професионалист. В центъра ще е възможно започването на процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност", допълни Георги Костов.

Снимка: dama.bg