Гергана Стоянова е българска театрална, филмова, телевизионна и озвучаваща актриса. Завършила е СУ „Кирил и Методий“ в Бургас, след което специализира моден текстил в Карнобат. Завършва ВИТИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър. Преди две години е избрана за председател на Гилдията на актьорите, работещи в дублажа. Тази година Стоянова стана лице на Комплексния онкологичен център в Бургас в няколко негови инициативи. Разговаряме с чаровната актриса по време на една от кампаниите в помощ на онкоболни пациентки.

Г-жо Стоянова, защо се включихте в благотворителния ВЕЛОТОН за КОЦ-Бургас?

Винаги съм много щастлива и с голяма енергия се хвърлям към подобни инициативи. Много често, ние жените, а и не само жените, забравяме да се грижим за себе си. За да може да сме пълноценни към семейството, децата, кариерата, мъжа си и дома,  ние трябва на първо място да сме здрави.

Инициативата ВЕЛОТОН е специално насочена към жените в неравностойно положение. Тези, които не могат да си позволят да отделят средства, за да направят своя профилактичен преглед.

Тя е насочена и към дамите, на които от устата им излиза изречението: Не ходя на лекар и преглед, за да не ми открият нещо. Защо мислят така? Защото искат утре да легнат на ръцете на децата си и да ги гледат близките ли? Ние винаги забравяме, че превенцията е важна и това не бива да се случва.

Кампанията не е само един единствен ден и много ми се иска повече хора да научат за нея.

А какво трябва да направят според Вас тези жени, които за съжаление мислят по този начин?

Крайно време е да започнем да разсъждаваме по-различно, да се държим като истински европейци и интелигентни хора. Да знаем, че когато си направим в началото на годината или поне веднъж годишно профилактичен преглед, ние вече сме инвестирали в бъдещето си. Така  спокойно можем да се развиваме поне година, до следващия преглед.

Какво бихте посъветвала българските жени и не само?

Ставайте рано, спортувайте, дори да нямате възможност за фитнес, време или средства. Можете да го правите и вкъщи. Само с едно влизане в интернет, вие можете да намерите прекрасни упражнения, които да правите всеки божи ден по 10-15 или 20 минути.

Те пак ще бъдат полезни за вас. Грижете се за здравето и себе си - вие сте на първо място. Ако отсъствате от работа два дни или вкъщи сте неадекватни заради здравословен проблем, то вие няма да можете да се грижите за децата си, дома и съпруга си.

Когато ставате рано, пийте топла вода с лимон, нещо, което аз правя всяка сутрин, изцедете по един грейпфрут и му изпийте сока. 28 години се занимавам с озвучаване на филми и записване на реклами. Всеки ден научавам нещо ново, научавайте и вие!

Вашето ежедневие е изключително натоварено. Как борите стреса по друг начин?

През последните 15 години не съм имала хрема, не ме е заболявало гърлото, не съм се закашляла. Не знам дали това е заради здравословното хранене, което правя. Сега, последната година, заради участието ми в сериала „Откраднат живот“ нямам много време да спортувам така истински в зала или да плувам, но се опитвам да мисля позитивно.

Не искам да мисля лошо за хората. Колкото по-позитивно и здравословно живеем, толкова по-добре се чувстваме. Дори, когато ми се случва да остана без работа, веднъж на три години, имам един или два месеца празни, пляскам с ръце и си казвам - ето сега е времето, в което мога да изкарам един курс по сугестопедия, например на испански език.

Обичам този език, никога не съм го учила преди това, записах се и вече имам изкарани две нива. И така уплътних свободното си време, че чак ме беше яд, че ми свършва безработицата.

Често чуваме гласа Ви, рекламирайки стоки в големите хипермаркети и на много други места. Какво не трябва да забравят хората?

Нека не забравяме, че колкото повече даваме, толкова повече ще ни се връща – и щастие, и добро настроение, добро отношение. А правилната посока е - живейте здравословно и ви очакват още дълги километри живот!

А какво бихте казала на медиците, които също се включиха във ВЕЛОТОНА на КОЦ-Бургас и караха велосипеди заедно със своите пациенти?

Това, което видях, е много хубаво. Когато всички сме заедно – сме по-силни!