Блясък, разкош и рокли като за червения килим. Това ще видим тази година на абитуриентските балове в Бургас, разказа специално за Gramofona.com топ дизайнерът Марияна Панчова. „Стил принцеса и рокли тип Холивуд. С много пера, кристали и пайети и разбира се с шлейфове.“

 

Цветовете, на които бургаските абитуриентки залагат са класически - черно, тъмно синьо, бледо лилаво и цвят пудра.

 

„Черното е тежък цвят за младите момичета, но е класика и за това го предпочитат. Това, което е различното тази година е, че роклите тип принцеса задължително са с цепки. Дълбоки цепки, подплатени с тюл. Липсват обръчите, но полите отново са много богати“, разказва Марияна Панчова.

 

Всъщност, това, което в момента е тенденция при абтуриентките е било актуално и преди 15 години.

 

„Разликата е в материите. Това визуално прави роклите да изглеждат по различен начин. Материите, които в момента се използват са основно тюл и шифон, като всичко това е с брокат. Важното е да има блясък. И скъпи дантели“, допълва Панчовска. Тази година перата също са на особена почит сред младите момичета. Те се пришиват на ръка и красят най-вече раменете на младите дами.

 

Горната част на балните рокли е изключително секси. Раменете са голи, деколтетата са големи. Голи гърбове и отвори в различни части на корсета също допълват визията на момичетата.

 

Късите коктейлни рокли и гащеризоните все още са рядкост за нощта на бала. Момичетата ги харесват, но предпочитат да са облечени така на изпращането в училище. Всъщност, абитуриентките отдавна не се задоволяват само с един тоалет за голямата си вечер. Черешката на тортата е роклята за гала вечерта. Но момичетата поръчват тоалет за изпращането и още един за дискотеката.

 

Нова тенденция е да се съчетават тоалетите, обяснява Марияна Панчова. Т.е. официалната рокля е или от две части, или е с откачащ се шлейф. Отдолу е къса права рокля, а отгоре се поставя отделна пола, която прави роклята като на принцеса. Като дълата пола се махне, остава една къса рокля, с която момичето продължава вечерта.

 

И въпреки, че мечтаят да са като принцеси, младите момичета държат на удобството. За това и в балната нощ е съвсем нормално да видите Пепеляшка с тиара на главата и кецове. Гуменките обаче са общити с камъни и дантела и са в тон с роклята.

Мария Панчова е от дизайнерите, на които ако се доверите, ще ви осигурят цялата визия. Тя изработва обеци, колиета и тиари, в които вплита елементи от тоалета – камъни и пайети, а това придава абсолютна завършеност и ексклузивност. Нещо, за което си мечтае всяко момиче.

 

Марияна е един от най-успешните бургаски дизайнери и вече близо 30 години е собственик на сватбена агенци „Мирена“. Тук абитуриентките могат да открият доста по-различни модели и да са сигурни, че в нощта на бала няма да видят роклята си върху друго момиче.

 

„Няма повтаряне на модели. Ние записваме от кое училище и паралелка е момичето, за да не се повтарят рокли. При нас е бутиково изпълнение. Случвало се е да има момичета, които искат идентични рокли. В този случай задължително гледаме двеме абитуриентки да са от различно училище и ги предупреждаваме, че някой вече си е поръчал такава рокля.“