Една от емблематичните сгради в Бургас е къщата на Йови Воденичаров. Тя стана част от проекта на украинката Юлия Красовска „Разходка в миналото“ и от нея научаваме малка част от историята на тази красива сграда.

Ето какво се знае за тази сграда, която се намира точно до компаса на ул. „Александровска“:

Къщата на Йови Воденичаров е построена през 1893 година по проект на архитект Рикардо Тоскани. Сега тя е в сърцето на града, а някога  е била на края, близо до старите турски гробища. Интересно е да се знае, че по късно наследниците на Йови Воденичаров застрояват през 1923 година и 1937 година съседен терен към ул.” Александровска”. Така къщата се разширява без да се  нарушава основния архитектурен замисъл.

Нейните фасади към двете главни улици на града според арх. Атанас Сиркаров са изключително “богати” с “релефни елементи”, поразяващи с “дълбоката си обемна пластика, постигната с дълбоки триъгълни лоджии, които хвърлят дълга светлосянка”. Незабравимо впечатление оставят “свободно стоящите колони, които сполучливо рамкират обемите в пространството”. След построяване на сградата, първият етаж е ползван за кантора на юриста Йови Воденичаров, а вторият етаж е жилищен.

„Главният вход е от източна страна в двора на къщата. През него се влиза във вестибюл, където е разположено живописно орнаментирано стълбище. На втория етаж, през стълбищния вестибюл се влиза в гостните стаи с прозорци към двете главни бургаски улици. Стаите са свързани с триъгълна лоджия и това създава впечатление за пространствен простор“(Иван Карайотов, „Йови Воденичаров“, с. 97).

„Ефектното планово решение на къщата е придружено от не по-малко ефектен интериор. С изключителна артистичност е оформен преходът от стените към таваните чрез богато профилиран геометричен корниз в стълбищния хол и партера е в стил „рококо““ (Атанас Сиркаров, „Архитектура на Бургас, с. 129-132). Внуците на Йови Воденичаров – Йови и Александър грижливо пазят този стилен дом, завещан на поколенията от забележителния им дядо.

 

Информацията за картината:

 „Къщата на Йови Воденичаров през 1923 г.“, 30x40, акварел, туш/хартия, 2019

Картина „Къщата на Йови Воденичаров“, завършва първа част от поредица „Разходка в миналото“, която е посветена на италианския архитект от началото на 20-ти век Рикардо Тоскани.

С картините на Юлия Красовска бяха открити Дните на украинската култура в Бургас.
 

Информацията за снимките

 

1)            Изглед на къщата на Йови Воденичаров през 2019 г.

2)            На снимката Юлия Красовска и Александър Воденичаров внукът на Йови Воденичаров.

Снимки на Александр Стоянов гр. Бургас