Направилият бум на тазгодишните награди „Оскар“ филм „Зелената книга“ спечели още едно признание. Творбата на режисьора Питър Фарели бе отличен с голямата награда „Сребриста чайка“ на „София филм фест на брега“, чието 17-о издание приключи тази вечер в Бургас. Филмът, с когото триумфира и българинът Димитър Маринов, е безапелационният победител на феста и за журито, и за публиката.

Наградата на Община Бургас, т.н. малка „Сребриста чайка“, грабна българският филм „Ага“ на режисьора Милко Лазаров. Последният не можа да присъства в Бургас и направи видеообръщение. Приза връчи зам.-кметът Лорис Мануелян на директора на фестивала Стефан Китанов.

Две награди бяха дадени и в категорията за късометражно кино. За най-добър младежкото жури избра „Пипнах те!“ на режисьора Стефани Дойчинова. Лентата засяга темата за трафика на деца. Наградата връчи областният управител Вълчо Чолаков.

Наградата от 1000 лв., която от миналата година дава „Зонта клуб Бургас“, спечели филмът „XVII“ на режисьора Ради Стоянов. От всички отличени творби единствено този се отличи с присъствие в театър „Адриана Будевска“ – на сцената излезе не само режисьорът, но и още трима души от екипа.

Седемнайсетото издание на „София филм фест на брега“ приключи с последния филм в тазгодишната програма – „Ирина“ на режисьора Надежа Косева.