С интригуващия проект на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"  ще бъде открито тазгодишното 14-то издание на кинофестивала "София филм фест на брега" в четвъртък.
По традиция гостите на фестивала ще бъдат посрещнати с духова музика пред ДТ "Адриана Будевска".
 
Специален гост на първата прожекция ще бъде продуцентът Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем още в "Писмо до Америка" и "Разследване". "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"е  копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай. Филмът е изграден въз основа на казус от трибунала в Хага и във фокуса му попадат стойността на живота на малкия човек, измеренията на човешкото достойнство ... 
По традиция бургаският духов оркестър ще открие и тазгодишното 14-то издание на "София филм фест на брега".
Най-добрите филми от програмата на 20-ия юбилеен София Филм Фест ще бъдат прожектирани в Бургас всеки ден от 17-ти до 25-ти март в залата на Драматичен театър "Адриана Будевска".
 
На 18 март (петък) ще бъде представен "Бруклин" на режисьора Джон Кроули. Номиниран за "Оскар" в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля - Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда "БАФТА" за най-добър британски филм и още пет номинации, филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война.
 
Сред българските фестивални заглавия на19 март (събота) е новият филм на Иван Черкелов "Семейни реликви". Кинотворбата представя три различни на пръв поглед истории. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното общуване между тях. "Действащо лице" с важна драматургична роля е и природата, по думите на оператора Рали Ралчев, който работи с Иван Черкелов още от студентските си години."

 
Специално внимание е редно да обърнем на филма "Каръл". Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди "Оскар", награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 плюс "Куиър палма" и още над 35 награди и 170 номинации. "Каръл" е създаден по романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта" и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в.
Сред останалите големи заглавия са номинираните за Оскар "Стая" на Лени Ейбрахамсън и "Синът на Саул" на Ласло Немеш, а също "Ма ма" с Пенелопе Круз на режисьора Хулио Медем, както и "Отдалече" на Лоренсо Вигас.
На 24 март от 20.00 часа е прожекцията на "Каръци", удостоен с Голямата награда "Златен свети Георги" от 37-ия Московски международен кинофестивал. "Актьорите са бивши и настоящи студенти на Ивайло Христов от НАТФИЗ - Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов.
 
Фокус в програмата на " София филм фест на брега" са късометражните филми от конкурса "Джеймисън" в рамките на 20-ия СФФ. Сред кратките заглавия са "Синът" на Христо Симеонов, "Коледа" на Борислав Колев и "Зевс" на Павел Веснаков.
Закриването на "София Филм Фест на брега" е на 25 март от 19.00 с "Жажда"на Светла Цоцоркова.