Случвало ли ви се е, когато четете даден текст, съзнанието ви да започне да рисува картини и образи предизвикани от думите? Изложбата „Светоглед“ прави това строго индивидуално преживяване споделено за всеки, който я посети.

Цветомил Семков се заема с изключително деликатната задача да представи своя „Светоглед“ през поезията и картините, които тя рисува в ума му. Той отделя месеци, в които прочита хиляди стихотворения и поеми. След дълъг процес на подбор той стига до едва няколко творби, които споделя с публиката. Всяка една от тях отразява важна за него тема, която е градивен елемент за начина, по който авторът гледа към света.

Цветомил не спира дотук. За всеки стих, с помощта на най-съвременните технологии, той внимателно изгражда образ. В него визуално изражение намират емоциите и чувствата предизвикани от текста.

Резултатът е дълбоко лично преживяване, което чрез думите на поета и картините изградени от артиста, ви позволява да погледнете на света по един нов и неочакван начин.

„Както всеки ученик, в гимназията ми се налагаше да чета и уча анализи на литературни произведения почти насила. Смятам, че основната причина за това разминаване е липсата на житейски опит. На такава възраст все още не сме си потопили краката дори до колене в изживявания, пък камо ли да плуваме надълбоко редом с мислите на хора, посветили живота си на идеята истински да изразяват вътрешното си „аз“ чрез словото.

Десет години по-късно и след известно количество натрупана мъдрост в торбата, реших да се гмурна и да опитам да намеря себе си в българската поезия, воден основно от очарованието ми към майсторството да изразиш най-съкровените си мисли в една шепа думи, изпълнени със смисъл. Всяко стихотворение е сякаш една малка вселена, събрана на лист хартия.

Целта, която си поставих, беше изключително амбициозна - да видя себе си и своето усещане за света във финалната селекция от изображения и стихотворения. Да се хвана за ръка с умове изразяващи себе си, за да изразя себе си.“

За себе си авторът казва, че е визуален артист, роден и израснал в България. Засилването на любопитството му към света и приемането му за основен двигател в живота му е отправната точка към едно невероятно пътешествие.

„Чрез неспирното усъвършенстване на мисълта и виждането ни, имаме шанса да достигнем пълния си потенциал и наистина да създадем смисъл в живота си. Вътрешният ми стремеж се корени в пътуването и намирането на проблясъци невероятна красота, спокойствие и ред измежду хаоса, преплетени с мистичност и удивление.

Начините, чрез които неспирно преоткривам света, дали екзистенциално, логически или чрез силата на въображението, са науката и изкуството. Вярвам, че те са невероятно сходни проявления на ума, тъй като и двете се коренят в откривателството. Основната разлика е, че едното използва пътя на логиката, докато другото се потапя дълбоко в чувствата и усещанията ни, които определено не следват прав път. Процесът на създаване за мен включва акта на вдишване на външния свят и издишване на моята интерпретация за него. И двете действия са от съществено значение за създаването на наистина лична и авторска работа.“

Изложбата, която се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд „Култура“, се открива на 31 октомври от 18:00 ч. в изложбената зала на ет. 4 на Библиотеката. Тя ще може да се разгледа до 14 ноември тази година.