„Уроци по немски“ под режисурата на Павел Веснаков спечели наградата за най-добър филм на третото издание на кинофестивала „Свети Влас Филм Фест“.

Това стана на официална церемония в амфитеатър „Арена“ в курортния град. Наградата обяви директорът на фестивала Даниела Динева. Веснаков не успя да присъства лично, но чрез режисьора Мариан Вълев, който прие статуетката, благодари за високата оценка.

Филмът спечели в още две от 9-те категории – за главна мъжка роля на Юлиан Вергов и за поддържаща мъжка роля на Герасим Георгиев –Геро.

Журито беше категорично, че наградата за главна женска роля отива при Ели Скорчева. Тя спечели техните професионални оценки за драматичната трансформация на жена, която губи моралните си устои във филма „Уроците на Блага“.

Статуетката й бе връчена от заместник-министъра на културата д-р Илко Ганев, който беше специален гост на фестивала.

"Щастлив съм, че съм тук, за да връча една от най-хубавите награди, на една актриса, която няма нужда от представяне", заяви Ганев. Той поздрави организаторите и им пожела да надграждат своите идеи, да осъществяват по-голям показ на българско кино и да привличат все повече хора, защото това е част от културния ни туризъм.

От сцената Ели Скорчева пожела дълъг и светъл път на фестивала и заяви, че "има нужда от такива събития, които да популяризират българското кино и да издигат неговия авторитет".

Останалите отличия отидоха за най-добър режисьор на Стефан Командарев за филма „Уроците на Блага“, за умението да изгради многопластов жанров разказ, за операторско майсторство на Андрей Андреев – „Игра на доверие“,за оригинален сценарий на Яна Лекарска за филма „Защото обичам лошото време“ и за поддържаща женска роля на Петра Църноречка за филма “Диада“.

На церемонията бе връчена и специалната награда на Община Бургас. Нейният представител Гергана Чакърова, експерт в отдел "Култура", връчи наградата на Тонислав Христов за филма "Добрият шофьор".

Три от селектираните заглавия в рамките на фестивала, са реализирани с финансовата и логистична подкрепа на Община Бургас.

Тази година членовете на журито оценяваха и филми от Конкурса за най-добър късометражен филм на тема Любовна среща с неочакван край.Условието бе да бъдат заснети с мобилен телефон. Отличени бяха творбите на Ния Петрова, Ана Цветкова и Владимир Горанов.

Закриващата вечер от фестивала продължи с прожекцията на филма „Чалга“, който беше представен от режисьора Мариан Вълев.

Форумът, който се утвърди като акцент в културната програма на Свети Влас, се организира от „Диневи Груп“, с подкрепата на Национален Филмов център, Община Бургас, Община Несебър и Кметство Свети Влас.