Уникален тридневен фестивал събра близо 600 участници в Лозенец. Фолклорното събитие се провежда за втора поредна годна, като интересът през 2020 г е в пъти повече от миналогодишното издание, съобщиха от местната администрация за Грамофона нюз.

Програмата започна вчера с изпълнители от Шуменско, Кюстендилско и област Монтана. Акцентът на вечерта бе театрално-танцовият спектакъл „Джокица или Разказите на един бозаджия" на ансамбъл "Етнофолк" към НЧ "Напредък-1895" гр. Радомир, с ръководител Георги Георгиев.

Днес и утре във фестивала ще се включат колективи и индивидуални изпълнители от областите Добрич, София, Разград, Силистра, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Смолян, Шумен, Велико Търново, Варна,   Пловдив, Ямбол и др.

Всички те ще се качат на една сцена ще зарадват многобройната публика със своите уникални изпълнения. Специални гости и участници в събитието тази година са популярният изпълнител на българска народна музика Николай Славеев, певецът Орлин Делибалтов, любимецът на публиката Александър Александров-Алекс.

В центъра на Лозенец ще рукне каба гайда от Родопите, земята ще разтърсят тежки македонски хора, сърцата ще заиграят в ритъма от шоплука, казват с вълнение от центъра на курортното селище.

Традиционно за фестивала става надиграването, при което публиката със своите аплодисменти определя най-добрите танцьори, а те печелят награди.

Патрон на фестивала „Дъга над морето“ е кметът на Лозенец Женя Гандиева. Организатори са кметство Лозенец и продуцентска къща „ЕНИ филм“.