Трима бургазлии поучиха отличия в конкурса „Музикант на годината 2023“, организиран от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на БНР.

Милена Добрева получи приза „Музикален педагог на годината“ за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР.

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория „Млад музикант на годината“. Наградата беше връчена от Стоян Караиванов.

Бургазлията получи и още една награда – за „Музикален проект на годината 2023“, като диригент на Плевенската филхармония. Той си подели отличието с Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Любомир Дяковски.

Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, стана осмият лауреат на наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването „Алегро виваче“. Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.

Голямото отличие „Музикант на годината 2023“ спечели оперната прима Соня Йончева. Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването „Алегро виваче“.

Близо 7 хиляди реални гласа са подадени в 33-ото издание на конкурса, съобщиха организаторите. Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури.

Източник: БНР