Теодосий Спасов почете паметта на починалия в събота негов приятел и колега Милчо Левиев. Съдбата отреди това да се случи на сцената на бургаския театър „Адриана Будевска“, където соченият за най-добър кавалджия на планетата изнесе концерт заедно с македонския виртуоз на китарата Влатко Стефановски. В памет на Левиев двамата изсвириха джаз интерпретация на народната песен „Притури са планината“, станала популярна по света с изпълнението на Стефка Съботинова. Композицията беше представена изключително емоционално, което просълзи и музиканти, и публика.

Концертът на Спасов и Стефановски беше част от двудневния джаз фестивал „Жълтите павета“. Престижното музикално събитие за първи път се проведе в Бургас.

Майсторите на кавала и на китарата буквално изнесоха лекция по музика на живо. В репертоара им преобладаваха джаз интерпретации на фолклорни мотиви, Стефановски умело вмъкваше блус и рокендрол елементи. Двамата не пропуснаха да изпълнят и може би най-популярното парче, написано от македонеца – „Бел кон“. Силно впечатление направи и вариантът на „Йовано, Йованке“, което китаристът облече в доста рок звучене.

В края на концерта Влатко Стефановски съобщи, че същия ден синът му става на 19 години. Музикантът сподели, че би искал да е при него в Скопие, но все пак е предпочел концерта в Бургас и е оставил празнуването за следващия ден.

Другите изпълнители на фестивала „Жълтите павета“, провел се в неделя и понеделник, бяха Хайг Язджиян трио от Гърция, Дамян Драгичи бенд от Румъния, Тихомир Хойсок и Филип Новосел от Хърватска. Идеята за създаването на елитарната музикална проява принадлежи на Теодосий Спасов, който лично е избрал участниците.

Снимки: Авторът