„Градът е прекрасен. Аз съм за първи път тук за дълго време и снощи се разхождах. Поздравления за това, че сте успели да си запазите морската градина, да не я застроите, както направиха всички останали морски градове“. Това заяви графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев, номиниран за награда „Оскар“ през 2017 г. за анимацията си „Сляпата Вайша“. Той пристигна в Бургас за откриването на четвъртото издание на Международния филмов фестивал (BIFF), който се открива тази вечер.

Ушев е научил за филмовия фестивал в Бургас от свой колега ирландец по време на събитието „Златни нощи“ през миналата година, когато получава почетен златен медальон от Френската академия за филмово изкуство „Сезар“. Чужденецът му казал, че е чул много хубави неща за феста и смятал да го посети. Впоследствие писателят Георги Господинов и продуцентката Антония Бачурова са присъствали на фестивала, представяйки филма 8'19", част от екипа на който е и Тео Ушев.

„Надявам се, че всичките хубави неща, които ми казаха, са верни“, заяви Ушев. Той ще направи и свой мастер клас в Бургас.

Петчленно авторитетно международно жури ще оценява филмовата селекция на BIFF. В неговия състав са италианският фотограф Алесио Максимилиан Шродер, турският режисьор Илкер Савашкурт, режисьорката Ирена Даскалова, унгарската продуцентка Вики Река Киш и режисьорката Анна Горанова.

Официалното откриване на фестивала ще бъде тази вечер от 21,15 ч. на лятна сцена „Охлюва“. Петнайсетина минути след това ще бъде показан и първият филм от програмата – турският „Арада“, като гост ще е неговият режисьор Му Тунч. Финалът на фестивала ще бъде на 25 юли, когато ще бъде прожектирана интригуващата българска лента „Рокендрол“, посветена на легендарните рок групи от 80-те и началото на 90-те години – „Нова Генерация“, „Контрол“, „Ревю“, „Ахат“, „Ера“, „Ер Малък“, „Кале“, „Хиподил“.

Освен на Охлюва филми ще се показват и в Морското казино и на Акве Калиде. Пълната програма на фестивала може да видите ТУК.