Лятната музикална академия Созопол 2014 отново дава шанс на млади и талантливи музиканти и изпълнители да се докоснат до голямото изкуство и да научат тънкостите на виртуозите от най- добрите музиканти и музикални педагози.

Участниците  в Лятната Академия от САЩ,Австралия,  Бразилия,Сърбия,Македония,Испания,Австрия и България провеждат своите уроци в школите,които се водят от проф.Георги Славов-флейта, проф. Петко Радев-кларинет, проф. Мария Принц-пиано,голямата Бинка Добрева- народно пеене и уникалната Йълдъз Ибрахимова-джаз. Една от новите школи,която за първи път се провежда в рамките на Академията, ще срещне бъдещите актьори с Щефан Флеминг,актьор и писател,преподавател в Университета за музика във Виена.

За бъдещите оперни изпълнители срещата с оперната прима Дарина Такова е истинско творческо преживяване. Дарина Такова е един от петимата велики български оперни гласове,за които Миланската скала е поставяла опера.

 Школата по камерна музика се води от проф. Ангел Станков. Неговите ученици имат възможността да учат от най- добрия и най- успелия българин в камерната музика. Техният преподавател е един от двамата български творци, получили от кралица Елзабет ІІ орден за особени заслуги.

Истинско съприкосновение с музиката на великите композитори,техния живот и влиянието им върху човешката цивилизация дават музикалните студии на д-р Венко Александров,които са отворени за широката публика.

Всяко вечер до 5 август, жители и гости на Созопол могат да се наслаждават на  концертите с участие на младите музиканти и изпълнители от цял свят.