Едно усмихнато синеоко дете накара десетки бургазлии да изтръпнат от вълнение, виждайки  картините му. Петокласникът Златин Златанов рисува едва от две години, но вече показа пред обществеността първата си самостоятелна изложба. Тя бе представена в регионалната библиотека „П. К. Яворов” в Бургас. Макар съдбата да му преподнесе голямо изпитание, малкият бургазлия рисува с огромно желание и не спира да се усмихва.

Творческият път на момчето започнал с прерисуване на картинки от книги, разказа пред Грамофона нюз майката на малкия художник Луиза Златанова. „Видяхме, че рисуването го влече и решихме да потърсим с приятели подходяща школа или учител за Злати. Педагогът Милена Димитрова от  рисувалня „Елфина“ сърдечно се съгласи да му преподава вкъщи. Тя бе човекът, който му вдъхна кураж, че може да рисува и вече две години той го прави успешно”, обясни Златанова.

Освен нея, щастлива от изложбата бе и неговата учителка Димитрова, която трудно сдържаше вълнението си от прекрасната експозиция. „Злати е страхотен! Той е много интелигентен с невероятно чувство за хумор. Едно специално за мен дете, много ми е мил! Той има една особена душевност с чисто момчешка мечтателност, бунт и съзряване. Всичко това прави едно „избухване” в неговите картини”, каза емоционално педагогът Димитрова.

Тя определи занятията й със Злати като цяло приключение. Призна, че двамата понякога се карат, спорят, сърдят се, плачат. Резултатът обаче от двугодишната взаимна работа е чудесен, допълни още Димитрова.

А самият герой, малкият Злати, с гордост каза пред екипа ни, че ще се постарае още дълго време да създава красиви картини. „Когато започвам да рисувам винаги се притеснявам, но после като видя, че се получава много хубаво, се успокоявам”, каза Злати.

Допълни, че го вдъхновяват герои от книги за митични същества и такива от видео игри.  

Сред гостите на изложбата на талантливия бургазлия бяха областният управител Вълчо Чолаков и неговият пиар Елена Иванова, както и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. Те бяха и първите, които си закупиха от картините на петокласника. Всички гости пожелаха на момчето много сили, за да продължи да рисува. Неговият учител пък допълни, че това е първата самостоятелна изложба на Златин Златанов, но със сигурност няма да е последната.

Може да разгледате експозицията до 20. 06. в Регионална библиотека „П. К. Яворов“ на ул. „Булаир 10“.