Уникални картини от своя архив показа художникът Йордан Маринов на юбилейната си изложба по случай своя 75-и рожден ден. В галерията на Дружеството на бургаските художници творецът на изкуство изложи както нови платна, така и такива, датиращи от 70-те години на 20 век.

Особено внимание привлече картината „Viva Espana“, вдъхновила автора от едно пътуване до Испания със свои колеги и приятели. В нея са изобразини образите на популярни бургаски личности като Ненко Токмакчиев и Кирил Симеонов, самият Маринов също присъства. Централният образ обаче принадлежи на съпругата му Стойка, която неизменно присъства като персонаж и във всички останали платна от онзи период, показани в изложбата.

Пред един от тези шедьоври от време оно е поставен малък стар черно-бял телевизор „Юност“. Самият той е изобразен на картината над него – гледат го мъж и жена в семейна обстановка, като по това колко интересна е била програмата преди 40 години може да се съди по съпруга, който е забил поглед във вестник на статия за олимпийските игри.

Разбира се, в изложбата съвсем не липсват типичните морски сюжети на художника, извоювали му имиджа на маринист. На централно място е поставена картина на дъщеря му Яна, изобразена в разкошна синя рокля. Тя не присъства на юбилейната изложба на баща си, тъй като живее отдавна в Германия.

Да уважат рождения ден на Йордан Маринов дойдоха популярни личности от културния и обществен живот на Бургас – писателите Георги Райков и Димитър Костадинов, режисьорът Симеон Димитров, певецът Захари Чернев, иконописецът Митко Иванов, бившият евродепутат Маруся Любчева и нейният съпруг доц. Любчо Любчев и много други. Задачата да открият изложбата на Маринов се падна на изкуствоведа Пенка Седларска и на председателя на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев. Зам.-кметът Йорданка Ананиева връчи подарък на юбиляря от името на Община Бургас.

Картините на Данчо Маринов могат да бъдат видени в изложбената зала на художниците на ул. "Александровска" в продължение на две седмици.