Изложбата "Вярата и морето в нас" е първата обща изложба на Тошко и Галина Вачеви. Интересното е, че семейството избира този нестандартен начин за да отпразнува своята Креп сватба. Така се нарича 39-та годишнина на семейното съжителство, съобщиха от Община Бургас.

Експозицията ще бъде подредена на 15 юли в зала „Георги Баев“ на Морското казино от 19.30 часа. Тя включва 84 икони, изписани от Тошко Вачев и 40 морски пейзажа, аранжирани от съпругата му Галина. Сред изображенията на иконите са Иисус Христос Велик Архиерей, Светци, а централният образ е на Богородица. Голяма част от иконите са дърворезба върху 120 годишно дърво, наричано Мише.

Това е 12 поредна изложба за иконописецa Тошко Вачев, за съпругата му е първа. Това е и неговият подарък към нея. Именно Тошко е причината Галина да започне да се занимава с изкуство. Той я подкрепя и насърчава в последните пет години в новото и начинание.

Животите на съпруга и съпругата през годините се преплитат един с друг по-плътно, като нишките от креп. Заедно съпрузите са едно платно, което не се разбива или разделя. Текстурата на платното е уникална, няма друг подобен материал, а съпрузите на прага на 40-годишнината вече имат своя история.

Подобно на тъкачен стан, от много години семейството изтъква общото платно от съдбите си, като го украсява с индивидуални модели и орнаменти, които показват всяко събитие в живота им заедно. Крепът е доста специфичен материал. Той е много гъст, невъзможно е да се счупи ръцете.

"Ние продължаваме да се подкрепяме и да откриваме нови таланти. Подобно на креп, нашето семейство иска да бъде топло и издръжливо и да дадем на  децата и внуците си пример за любов и разбирателство", споделят съпрузите.

Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в Кулата на фаропазача. Там са живеели неговите баба и дядо. През 1958 година бременната им дъщеря им отива на гости. Тогава по-рано от предвиденото се ражда Тодор. Творби на Тошко Вачев се намират в частни колекции в Америка, Ливан, Германия, Испания, Дания. Швеция, Гърция, Сърбия и Украйна.

10 % от средствата при продажбата на иконите и картините ще подпомогнат инициативата "Мечта за дете".

По време на откриването на изложбата ще бъдат спазени всички противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В залата ще се допускат само посетители с предпазни маски.