До невероятния художествен свят, изпълнен със символика и топлота, на големия български художник Стоян Цанев ще имат възможност да се докоснат ценителите на изобразителното изкуство в Бургас, съобщиха от Общината.

Изложбата в памет на бургаския творец с международна слава ще бъде открита на 11 февруари от 18 часа в Художествената галерия "Петко Задгорски" (Синагогата).

На двата етажа на галерията ще бъдат представени платна - живопис и графика на именития творец. Картините, които ще бъдат представени, са от фонда на галерията, творби, предоставени от наследниците му и притежания на частни колекции.

Известният художник ни напусна на 5 февруари миналата година.

Стоян Цанев е завършил Академия за изящни изкуства във Варшава при проф. Анджей Руджински. За творчеството си е удостоен с множество престижни български и международни отличия:  Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата - Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф".

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.