Художничката Райна Рачева ще нареди изложба в Бургас по повод своята 80-годишнина. Картините ще бъдат изложени на 16 декември, понеделник, на I и II етаж в галерия „Петко Задгорски“ (Синагогата), съобщиха нейни близки.

Райна Рачева е родена в с. Баня, Благоевградско, но от 1964 г. живее в Бургас. Член е на СБХ от 1979 г. Работи в областта на пейзажа, портрета и натюрморта.

Рачева има 28 самостоятелни изложби в България, участия в национални и регионални изложби в страната, представителни изложби на българското изкуство по света: Русия, Полша, Германия, Чехословакия, Украйна, Франция, Япония и др.

Нейни творби са собственост на: Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и много обществени и частни колекции в страната и чужбина.

Огромна част от художествения ѝ опит е посветен на децата. През 1966 г. основава школа за рисуване към тогавашния пионерски дом в Бургас. През този период са създадени около 3000 детски живописни творби. Деца от школата са носители на златни и бронзови медали от международни изложба и конкурси.

През 1979 г. Райна Рачева създава Школата за детски мозайки в Бургас, която ръководи над 30 години. През този период са създадени стотици уникални детски творби. Школата е участвала във всички международни детски асамблеи „Знаме на мира“ и Национални детски изложения в София с експозиция и работни ателиета на място.

Райна Рачева е носител на четири големи отличия: І-ва награда и златен медал в областта на културата на Община Бургас; Орден „Кирил и Методий“ І степен; „Художник на годината 2005“ – Бургас; Почетен гражданин на община Бургас от 2007 г.