Професионални музиканти искат да бъде променена действащата в момента наредба за уличното изкуство в Бургас. Причината е, че много от уличните артисти, които се изявяват по централните улици на града не са професионалисти и само имитират дейност.  Те са категорични, че хора които се изявяват  с музика от телефони и тонколони, нямат право да представят музикалното изкуство пред туристите.

„Ние сме професионални музиканти, които свирим в симфоничния оркестър, по сцени, по участия и по концерти. От много години ние също така се занимаваме с улично изкуство. Това е една много приятна дейност, тъй като допринася за атмосферата в града. Свирим в много градове в България и чужбина.Тук в Бургас обаче има проблем с уличните музиканти и той става все по-голям всяка изминала година. Заради липсващи правила през лятото тук се събират хора, които не са музиканти и ползват различни устройства, които възпроизвеждат музика и имитират дейност като музиканти”, каза Цветан Узунов, който е професионален музикант и добави, че уличното изкуство трябва да бъде представено само от професионалисти, които полагат труд за да представят на туристите своя репертоар.

Според музикантите тази нелоялна конкуренция трябва да бъде премахната, като бъде променена действащата в момента наредба за уличното изкуство.

„ В другите градове като Поморие, Сливен, Казанлък, Пловдив и други градове, тези хора не се допускат по улиците. Това не е сценично изкуство. Молбата ни е към Община Бургас да разгледа проект за разрешителни, които да са безплатни, но в тях да се забранява използването на устройства, от които звучи музика. Така ще можем да се преборим с тази нелоялна конкуренция, която пречи на уличното изкуство”, категоричен е Узунов.

Идеята на професионалните музиканти бе подкрепена от общинските съветници от групата на гражданските организации на местния парламент, които ще внесат искане до Общинския съвет така действащата наредба за уличното изкуство да бъде променена.

„Ние застанахме зад развитието на културата и музиката в нашия град. Това ще допринесе да има седмица на музиканта, художника и на занаятите, което ще доведе до по-добрата атмосфера в града ни. Наистина трябва да има регламент, по който тези хора да могат да работят и най-после да има един червен картон за тези всички лъжливи музиканти”, каза общинският съветник Даниел Иванов.

Контролът ще се осъществява от служители Обществен ред, които ще следят за непрофесионалните музиканти.