В дните от 10 до 13 октомври включително, като част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, бургазлии и гостите на града ще имат възможност да видят подбрана селекция късометражно кино. Лентите са общо 39 и включват игрални, документални, експериментални филми и анимация, всички с български субтитри.

Авторите им са от 14 държави -  Испания, Италия, Великобритания, Турция, Иран, Франция, Мексико, Германия, Португалия, Унгария, САЩ, Сингапур, Белгия и Бразилия. Дълги са от една до малко над двадесет минути.

Всеки ден в рамките на общо час и половина, ще бъдат показвани различни нови заглавия. Началният час на прожекциите е 18:00 часа, в Експо център "Флора". Входът е безплатен. Преди първата киносесия на 10 октомври (сряда), повече за проекта ще разкаже неговият куратор: директорът на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" Георги Кръстев.

За втора поредна година той представя на Порт Прим Арт Фест селекция от най-добрите ленти, показани на съответното издание на "Карантината". Международния фестивал за късометражно кино носи името на едноименното рибарско селище в "Аспарухово", Варна, където се провежда. Стреми се чрез гласност и привличане на обществения и международен фокус, да съхрани тази локация в чистия ѝ вид.

Организаторите на фестивала от школа "Дедал" са получили за IV-тото издание на форума през 2018г. над 3500 късометражни ленти от 118 държави. От тях, във фестивалната програма са намерили място 67 филма. Те са показани пред публиката във Варна в дните от 10 до 14 юли. Както и на предходните издания, на прожекциите са присъствали някои от авторите на ленти.

„Карантината“ съществува благодарение на безвъзмездния труд на Георги Кръстев и колегите му. Тази година те са изгледали над 1200 часа късометражно кино, като на селектираните за фестивала филми са добавени български субтитри.

„Благодаря на Порт Прим Арт Фест и неговият творчески директор Стефан Божков за поканата. Фестивалът е добър микс от почти всички видове изкуства. За мен е огромна чест, да бъда тук за втора поредна година и да покажа качествено кино на публиката“ – сподели Георги Кръстев.

„Това, което наблюдавам при „Карантината“ е, че всяка година аудиторията расте и идват все повече хора. Сигурен съм, че тази есен и Порт Прим Арт Фест ще има още по-многобройна публика“ – разказва той. „Неслучайно наричат киното 7-мото изкуство. То е изключителна ценност, която заслужава да стигне до повече хора, особено, когато се касае за труда на млади автори, които носят различни култури и послания. Важно обаче е – и хората да могат да достигнат до киното. Затова, съм благодарен на организатора и двигател на Порт Прим Арт Фест – Гранд Хотел и СПА Приморец. Той дава възможност именно за това – хората да имат пряк достъп до нови, интересни автори и техните филми – и глобално погледнато, до творци от всякакви направления. Ще се радвам, ако и други организации последват този пример“ – завършва Георги Кръстев, отправяйки отворена покана към различни сдружение, общини и субекти, които биха помогнали на филмите от „Карантината“ да намерят своята аудитория.

Освен като директор на Международния фестивал за късометражно кино, Георги Кръстев се изявява и зад камерата. Оператор и асистент-оператор е в родни ТВ и кино продукции, сред които са 4 сезон на "Под прикритие" и филмът "Посоки" на Стефан Командарев. Изучавал е психология във Варна, както и документално и игрално кино, операторско майсторство, монтаж, режисура и драматургия в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Прожекциите на късометражни филми в дните от 10 до 13 октомври са част от Порт Прим Арт Фест. На 10 октомври, на същото място и по същото време – от 18:00 часа в Експо център „Флора“, ще бъде открито и друго събитие, част от фестивала на изкуствата - изложба на фотограф Ани Петрова. Тя ще покаже снимки на най-популярните и обичани хора на изкуството у нас, сред които Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Христо Фотев, Георги Баев и много други.

Организатор и инициатор на Порт Прим Арт Фест е Гранд Хотел и СПА Приморец, с любезното съдействие на община Бургас.