Най-старата актова фотография, направена в Бургас, беше показана за първи път пред публика. Фотосът е гвоздеят на изложбата „Еротичното в Бургас“, открита тази вечер в галерията на Дружеството на бургаските художници.

Снимката датира от 1926 г. Неин автор е популярният в началото на 20 век фотограф Иван Ковачев. Фотосът е част от личната колекция „Стари картички на Бургас“ на Петър Кесерджиев от Антиквариат „Луна“. Отпечатан е в единствен екземпляр специално за изложбата „Еротичното в Бургас“.

„Авторът е ясен, но не успяхме да открием кой е моделът на снимката. Предвид, че момичето е голо, нищо чудно то да е запазило дискретност умишлено“ – коментира пред Gramofona.com художникът Митко Иванов. Именно по негова идея е съставена еротичната експозиция в Бургас. Той я е замислял от седем години и най-накрая успява да се реализира. Помага му художничката Лора Янева.

Иванов се надява това начинание в Бургас да се увенчае с успех и експозицията да прерасне в национална.

Над 70 творци на художественото изкуство от цялата страна са изпратили творби за участие в изложбата, от тях са селектирани около 55. Освен снимката на Иван Ковачев експозицията съдържа картини, пластики, скулптури. Сред тях са и три еротични платна на класика Георги Баев. Авторите на най-добрите неща бяха отличени с грамоти.    

Не всички обаче посрещат изложбата с одобрение. Имало е различни критики – от това, че е порнография, до защо не съдържа нито едно голо мъжко тяло. Митко Иванов е решил да отпечата един от тези коментари, написан на стената на Лора Янева във фейсбук. Критичното мнение е прибавено до снимката на голия модел от 1926 г., която посреща посетителите на изложбата веднага след като влязат през централния вход на художествената галерия.