Режисьорът на филма “Изкуството да падаш” Орлин Милчев, с който след броени дни ще бъде открит 21-вият “София филм фест на брега”, ще представи филма си лично в Бургас. С него в морския град пристигат и актрисата в главната роля Елена Замяркова, продуцентът на филма Георги Чолаков и монтажистът Димитър Андреев - Лалри.

Екипът на филма ще бъде на разположение за разговор с учениците от Киноклас Бургас на 31 март в 11 часа в пресзоната на фестивала (на втория етаж в Културен дом НХК). Разбира се, срещата е отворена и за журналисти и фенове.

“Изкуството да падаш” е първият пълнометражен филм на Орлин Милчев, за който той получи Награда за дебют на фестивала за българско кино “Златна роза” през 2022 г. Режисьорът завършва НАТФИЗ през 2016 г., а през 2017 г. – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм “Добри”, селектиран в конкурса Jameson на София Филм Фест, Естетика ФФ  и ФФ ВГИК Москва. На фестивала „Ранно пиле“ е обявен за най-добър български късометражен филм.Елена Замяркова е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов, участвала е в театрални спектакли и се е снимала в дипломни късометражни филми, както и в пълнометражните филми “Каръци” на Ивайло Христов, “Сестра” на Светла Цоцоркова и др. 

Историята на “Изкуството да падаш” ни запознава със 17-годишната ученичка Бори, която отказва да бъде унижавана от момчетата в училище. Артистичната й, но лабилна майка не й дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният й дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си.

Във филма Елена Замяркова си партнира с Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Иван Бърнев, Димитър Николов и др. Сценарият е на Неда Филчева и Марин Дамянов, а оператор е Емил Христов.

Билети за този и за останалите филми от програмата на фестивала могат да се купят на касата в Културен дом НХК всеки делничен ден от 10 до 18 часа. Цената на редовния билет е 10 лв, а с намаление - 5 лв. Продават се и абонаментни карти.

21-вият “София филм фест на брега” ще се проведе от 30 март до 7 април в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, ПБ Шипинг ООД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Марс”, Mezetto PUB, Бистро “При Поли”, Бутиков хотел “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.