Община Бургас ще финансира с 50 000 лв. заснемането на игралния филм „Голата истина за група Жигули“. Това става ясно от публикувана поръчка с договаряне без предварително обявление в АОП, установи справка на Gramofona.com.

Отпуснатите средствата са от заложените в утвърдения бюджет на Дирекция „Култура“ към Общината за 2020 година – за подпомагане осъществяването на филмови проекти на територията на град Бургас и региона.

Общият бюджет за реализирането на филми за тази година първоначално беше 100 000 лв. Впоследствие по предложение на председателя на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към Общинския съвет Веселин Пренеров тя беше увеличена с още 60 000 лв.

Два сериала и четири игрални филма се състезаваха за общинското финансиране. Продукцията „Голата истина за група „Жигули“ е избрана да получи 50 000 лв. от цялата предвидена сума.

Договорът ще бъде сключен с фирмата „Консепт Студио“ ЕООД, която е продуцент на филма. Столичното дружество с управител Кръстьо Ламбев има срок да реализира проекта до 31 март 2021 г.

В заснемането на филма участват двама от създателите на най-успешния български телевизионен сериал „Под прикритие“ – режисьорът Виктор Божинов и актьорът Михаил Билалов. Сценаристи са Ваня Йорданова и Нели Димитрова.

„Голата истина за група „Жигули“ ще е хем комедийна, хем драматична история за рок група от края на 80-те години, която е принудена да се събере отново след 30 години въпреки конфликтите в миналото. Самият Билалов е в главната роля, като му партнират Лилия Маравиля, Филип Аврамов, Ирини Жамбонас, Герасим Георгиев-Геро и др.

При представянето на проекта пред Комисията по култура в началото на февруари тази година Михаил Билалов разказа, че още навремето, когато е живял в Бургас като млад, е свирил рок балади по паркове, пристанището, фара и други емблематични места в града през 80-те години. Лично Пламен Ставрев го е учил да свири. Сценарият на филма много му е допаднал и той бил „виновникът“ втората му част да бъде заснета почти изцяло в Бургас.

Екипът на „Голата истина за група „Жигули“ има сериозната амбиция филмът да носи духа на „Оркестър без име“. Затова в него ще има култови реплики, които да се помнят дълго, а другата цел на авторите е музиката и песните към филма да се превърнат в хитове.