Етнографски музей Созопол представя творчеството на незрящата Валентина Димитрова – „РАДЖАНИ“, с нейната самостоятелна изложба под надслов „България, земя като една човешка длан“.

Тя твори в областта на приложното изкуство и пластиката. Произведенията на Валя показват силата на изкуството, чрез което тя побеждава мрака. „За да победиш мрака, трябва да дадеш път на светлината в себе си.“Кой не знае и кой не е чувал за незрящата Валя? Тя е бургазлийка, известна танцьорка на индийски танци, която губи зрението си на сцената, когато е само на 22 години. Сега е 50-годишна, след поредица от животоспасяващи операции, тя не спира да се бори за живота и да твори. Издава две книги, а сега ще представи своята първа самостоятелна изложба с пластики и фигури, създадени от канап и други материали.

Любопитното е, че успява да събере средства и плати за няколко сложни трансплантации на епителни клетки на зрителния нерв в клиника в руския град Уфа при проф. Мулдашев. И има успех и надежда за зрението й, но тогава идва Ковид пандемията, а след това и войната между Русия и Украйна. Валя изпада в поредната тъмна дупка на своя живот и тогава започва да твори приложно изкуство. Как един незрящ човек, който различава само силуети на метър разтояние и по спомени от зрящия си живот твори изкуство? Това е нещо, което всеки трябва да види. А самата Валя също ще бъде на откриването в Созопол и ще можете да се докоснете до този феномен.

Изложбата ще бъде открита на 23 август от 17 часа и ще остане в Етнографския музей на Созопол до 20 септември. Презентация ще направи Ангелина Недин.