Burgas Interneshanal Film Fest’23 за пореден път е начело на всички класации на публиката и не отнема много време да се разбере защо това е така. Културният форум вече осем поредни години е притегателна сила за елита на киноиндустрията, а от утре за новото издание в Бургас ще дойдат обичаните актьори Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров, режисьорите Виктор Божинов, Николай Урумов. На събитието няма да липсват и чуждестранни гости в лицето на Милица Томович (Сърбия), Атила Хартунг (Унгария), Булут Рейханоглу (Турция). За поредна година тук ще бъде и първият българин с номинация за Оскар – Теодор Ушев.

„Много се радвам, че сме в Бургас, той е страхотна локация за фестивали. Тази година сме подготвили концентрирана програма. Публиката ще види седем заглавия от цяла Европа и две български заглавия в конкурсната програма. За пръв път това лято ще бъде представена филмова селекция от сръбския фестивал Basta Film Festival, на който Бургас филм фест вече гостува със своя програма. Международният обмен продължава с представянето на най-голямата кастинг платформа E-Talenta”, коментира пред бургаските медии Емил Ованесов, директор на Burgas Interneshanal Film Fest.

От утре, 15 юли, ще бъде даден официалният старт на осмото издание на Международен филмов фестивал Бургас’2023. Обичаният кинофорум ще продължи до 21 юли, а всички филми са с вход свободен.

Откриващият филм е на датския режисьор Мартин Скобер – “Копенхаген не съществува”, който ще бъде представен за пръв път пред българската публика. Премиера за България ще направи и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер - „Айсмайер“. Още две премиерни за България чуждестранни ленти са включени в конкурсната програма - казахстанският „Братя“, дебют на Дархан Тулегенов, и португалският „Първа възраст” на режисьора Алешандро Давид.

„Бургаския филмов фестивал е събитие със силен потенциал и своя харизма. По време на проявата тук гостуват екипи, които няма къде другаде да се видят, а най-хубавото е, че винаги се допълва от нови модули. Радвам се, че в програмата ще видим филма „Добрият шофьор”, който бе подкрепен от Община Бургас”, каза по време на пресконференцията Диана Саватева, зам.-кмет „Култура,туризъм и спорт”.

„Добрият шофьор” ще бъде представена на 16 юли, от 19.30 часа, в Културен дом НХК. Входът е свободен.

„Това е дебютният ми пълнометражен филм, който снимахме в Бургас, последната сцена я направихме на Моста по време на Международния филмов фестивал, затова съм много щастлив, че именно тук ще бъде и премиерата. Ние спазихме обещанието да не го показваме никъде другаде. Засега публиката го посреща прекрасно. Филмът имаше киноразпространение във Финладия, Швеция, Лос Анджелис. Световната му премиера беше на 62-рия МФФ Солун. През ноември тази година тръгва по кината. Малин Кръстев получи наградата за най-добра мъжка роля, а Герасим Георгиев - Геро за най-добра поддържаща роля. Тяхната игра е впечатляваща, защото никой не си ги представя в драматични роли, особено Геро, но той я пресъздаде много точно и достоверно”, сподели Тонислав Христов.


За акцентите от съпътстващата програма разказа Антония Цинова, арт директор на Международен филмов фестивал Бургас. Сред тях е международната селекция от анимационни филми, изготвена специално за бургаския кинофорум от аниматора и режисьор Теодор Ушев. Известният визуален артист ще бъде във фокуса и на една от специалните прожекции - документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев и сценариста Мария Ландова.

Мария Ландова, като режисьор, ще представи и документалния си проект „Хала“, вдъхновен от художничката Моника Попова, а театралният и филмов критик Елица Матеева ще проведе събитие на 18 и 19 юли за ученици от 9-и до 12-и клас.

Международен филмов фестивал Бургас се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас.