Интересна изложба ще могат да видят бургазлии и гостите на града на 2 декември в морския град. Експозицията ще бъде открита в 16:00 часа до сградата на Община Бургас, под символа Часовника, съобщиха от пресцентъра на странджанската община.

Изложбата „Богоявление в Малко Търново“ е дело на бургаския фотограф Христо Анестев, по инициатива на Община Малко Търново и със съдействието на Община Бургас.

Фотографиите представят отбелязването на един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление или Йордановден. Снимките показва ритуалите на този ден, които символизират кръщаването на водата и напомнят за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Навръх Богоявление, в сърцето на Странджа, смели мъже влизат във водите на водопад Докузак за Светия кръст. Извива се мъжко хоро, което в тази местност е изключително атрактивно, като едновременно запазва и чистотата на народните традиции.

Честванията за Йордановден започват още сутринта в Православен храм „Успение Богородично”- Малко Търново,  където се отслужва празнична Света литургия и водосвет.

От храма тръгва литийното шествие за изваждането на Светия кръст, който бива хвърлен в ледените води на р. Докузак, който се намира в близост до водопада край село Стоилово.

Честването на Йордановден в Малкотърновско носи особена магия и вярване от местните, че желанията, изречени пред водата, се сбъдват.

Сред участниците за спасяване на кръста има както големи мъже, така и момчета. А според поверието всеки от тях през годината ще се радва на отлично здраве.