Над 50 бургаски дейци на културата излязоха на протест под наслов „Да подкрепим българската култура!“. Митингът пред Операта се организира от Национален фонд „Култура“ към КТ „Подкрепа“, а поводът е унизително ниските възнаграждения.

„Отношението от страна на държавата към културата става все по-зле, но ние нека да не забравяме, че имаме нужда да бъдем леко пробудени, да не униваме, да не заспиваме“, каза пред Грамофона нюз Ивайло Пеев, актьор от „Куклен театър“ Бургас.

Яким Якимов от известната група Тоника също бе сред протестиращите. Той не коментира днешния протест, а запя.

В протеста се включиха работещи в Операта, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „П. К. Яворов“, балетисти, хористи,

Според председателя на регионалния прфесионален синдикат Култура към КТ Подкрепа хората трябва да получават гарантирана основна заплата и тя да е не по-малко от 2000лв.

По време на протеста регионалният секретар на КТ Подкрепа Бургас Антония Тодорова попита хората дали могат без опера, театър или балет.

Основните искания на заетите в културните среди са да се увеличи бюджетът за култура на 1% от БВП; да се увеличи Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.