Ключалките са артефакти на отминало време, на заключени души, на заключени пориви, на заключени мечти и стремления. Няма нужда от тях. Затова са подредени като в музей. Цветен, шарен, многопластов. Аз съм отворена за вас и вашите търсения. Да се отключим, да се отворим, да се опознаем, да се прозрем. Това сподели художничката Магдалена Калиева за изложбата си „Живописни символи“. Експозицията ще бъде открита на 3 октомври в Дружеството на бургаските художници.

За изложбата си Калиева казва, че за нея всяка картина е символистична, знакова и извеждаща на преден план някаква скрита или потискана същност. Без значение от визуализацията зад привидността на конкретната форма, сюжетност и цвят художничката търси „символа, значението, препратката, анализа, продължението, условността, дълбочината, ъпгрейда“.

„Старите врати и ръждясали ключалки, набръчкани от пукнатини, драскотини и корозии, преминали през много пребоядисвания, отключвания и заключвания, сменили катинари и собственици, се превръщат в типажи, фактори, субекти, разказват истории. Отразяват промените на театъра на живота. И въпреки времето, ветераните врати и ключалки стават все по-привлекателни, по-разнообразни, все по-разноцветни и разнолики, а и акварелно-благодатни. Неусетно се модифицират в театрални герои. От декори стават актьори. Времето променя костюма, настроението, шоуто“, разкрива още Калиева за своите картини.

С експозицията си Калиева желае да отключи всички ключалки и да отвори широко вратите към всичко и към всеки. „Кой към когото иска да се доближи, да прекрачи прага, да премине в света на другия, да образува нещо ново, да се съвмести с другия, да се сподели с другия“.

Магдалена Калиева определя силата на отключването и заключването като пълен творчески баланс, без доминация.

Символиката в нейните творби играе ролята на „вечен език“. Чрез символите тя желае всеки сам да разчете или разбере нейното послание. „Символите управляват нашия свят. В символичния език се съдържа същностното, вътрешното, невидимото, окултното. Да откриеш себе си, значи да откриеш всичко“, допълва Калиева.

Художничката коментира за образите на вратата и ключалката, които изграждат връзка с личната интуиция. „Всеки сам застава пред вратата и сам отваря ключалката – може интуитивно, може съзнателно. Ключът може да не отключва, вратата може да не е точната. Първо търсенето, после действието и то съвсем лично, твое си. Който чука, ще му се отвори. Вратата е корена, базата, началото“.

Изложбата „Живописни символи“ ще гостува в Бургас до 14 октомври.

Магдалена Калиева по професия е икономист. Завършва Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – София със специалност „Икономика“, а през 1983 г. следва икономическа журналистика. Днес тя е член на Международното акварелно дружество IWS Globe и неговото подразделение у нас IWS България. От 2022 г. членува в Съюза на българските художници (СБХ).

Калиева има осъществени над 30 изложби както в България, така и по света. Реализирала две самостоятелни изложби – 60-enale в Галерия Сан Стефано Плаза – Бетона в София (2020) и „Аржентина“ в Български културен център в столицата през (2021).

Тя е автор на пет книги със свои текстове, рисунки и акварели, издадени от издателство „Университет на Пътешествията“, на което тя е основател.

Източник: БТА