Фестивал „Лятна театрална сцена“ ще помогне на бургаското сценично изкуство отново да се срещне със своята публика. Предложението е на общинските съветници Веселин Пренеров, Петър Статев и Георги Дракалиев.

Те искат в културния календар на Бургас да се включи и този фестивал. Така драматичният и кукленият театър в града ще могат да използват сцената на Летния театър и да зарадват почитателите си с нови представления.

Съветниците отбелязват, че след принудителната творческа пауза, трупите на двата театъра ще могат да обединят усилия в този фестивал. Постановките пък ще бъдат съобразени инфраструктурата на Летния театър. Идеята е двата театъра да използват сцената безвъзмездно.

Междувременно зам.-кметът по култура Диана Саватева коментира, че се обмисля сцената на Летния театър да се ползва и от други творчески формации.

„Даваме си сметка, че зарази мерките за безопасност, капацитетът на Летния театър няма да се използва в пълен обем. За това мислим да коригираме наемната цена и тя да отговаря на новите условия“, обясни Саватева.

Тя уточни, че освен Летния театър, бургаските творци ще могат да се възползват и от малката сцена на остров Света Анастасия, а също така и от откритата сцена „Охлюва“ в Морската градина. "Дворът на Дома на писателя също е прекрасно арт място, на което хората на изкуството могат да се срещат със своята публика", уточни още Диана Саватева.