Часът е 18:47. Зазвучават първите акорди на песента The Sea на Morcheeba. Няколко десетки почитатели на изкуството се наслаждават на картините и артинсталациите в голямата зала на бургаската Библиотека.

Такава бе обстановката минути преди официалното откриване на изложбата за смесени изкуства под надслов „Еклектика“, организирана от Сдружение в обществена полза „Посока Бургас“. Идеята е да се представят творби в най-различни формати и форми – оригинални платна масло и акрил, графики, акварели, принтове на дигитални рисунки, фотографии, инсталации и др.

Над 20 артисти, представители на няколко различни поколения и течения в изкуството, участват със свои творби в експозицията. Сред тях са художниците Николай Янакиев, Георги Янакиев, Митко Иванов, Надя Пеовска, Христо Бозуков, графити артистите Иван Янков – Esteo, Тодор Стоянов – Raveo, Димо Шехларски – Dilom, съчетаващата графиката с природния реализъм англичанка Сара Йейтс – Faunagraphic, визуалните артисти Цветелина и Александра от BAD DRAWING CLUB, аниматорите Георги Караденизов – Marnero и Йоанна Найденова – Yodidit, уличните артисти RAGS, татуистът Павел Калоянов – Epik и др.

Емил Бурулянов, председател на Сдружение „Посока Бургас“ и на Съюза на архитектите в града, лично посрещаше гостите на изложбата. Кметът Димитър Николов, ректорът на БСУ проф. д-р Милен Балтов, председателят на Камарата на архитектите в Бургас Събин Попов, общественикът Пламен Карашев, политици, общински съветници, почитатели на изкуството уважиха артсъбитието.  

Музикалното изкуство също имаше своето място на откриването – певицата Веси Бонева изпълни няколко поп парчета за доброто настроение на присъстващите.  

Изложбата е с благотворителна цел и е в унисон с каузата „Изкуство за Изкуство“ на Сдружение „Посока Бургас“. Със събраните от продажбата на картините приходи ще се финансира облагородяването на градската среда посредством изрисуване от професионални графити артисти на фасади, калкани и обществени пространства. Целта е Бургас да стане по-приветлив и цветен.

Изложбата може да се разгледа до края на следващата седмица. Мястото е голямата зала на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 41, ет. 3.