„Много често ме питат какъв човек беше баща ми. За да отговоря на този въпрос, сигурно ще ми трябват дни. Но ако трябва накратко да го охарактерезирам, бих използвал с усмивка една дума, която бургазлии употребяват – курназ. Да, баща ми беше курназ*“.

Това сподели Иво Баев – големият син на знаменития бургаски художник Георги Баев-Джурлата, при откриването на изложба по повод 95 години от рождението на своя баща. Творецът е роден на 9 ноември 1924 г., а си отиде от този свят през февруари 2007 г.

Експозицията беше открита в галерията на бургаския бул. „Демокрация“ № 6, носеща името на живописеца. В нея са включени повече от 20 картини, непоказвани пред широка публика. Платната са предоставени от личните колекции на роднините и приятелите на Джурлата. Сред тях е и една като по чудо оцеляла картина при пожара в ателието на художника през 1983 година, посветена на сина му Иво.

Сред гостите на изложбата бяха и част от притежателите на картини – като писателя Георги Райков и художника Кольо Кехайов, които разказаха спомени за своя приятел.

Изложбата уважи лично и кметът Димитър Николов, който е един от инициаторите за откриването на галерия „Георги Баев“. Той определи легендарния художник като човек, чието име се е превърнало в бранд, известен в България и по целия свят.

На изложбата присъстваше и жив Георги Баев – така се нарича внукът на художника, носещ неговото име. Той е пристигнал специално за случая от Великобритания, където е студент.

Всеки който иска да се наслади на изкуството на Джурлата, може да разгледа изложбата до 10 януари 2020 г. Входът е свободен за посещения.

*Курназ (тур.) – горделив, дързък