Ахтопол ще стане истинско произведение на изкуството в средата на юни. От тогава градът ще промени завинаги облика си, а скучните фасади сякаш ще оживеят. Художници ще преобразят морския град в галерия на открито, защото ще изрисуват стените на къщи, хотели и обществени сгради.

Инициатива от такъв мащаб се прави за пръв път в страната, а резултатът ще са огромни графити на фасадите на 30 сгради, които ще разказват красиви истории. Гледката не само ще напълни очите на местните,

но и ще превърне морския град в арт столицата на Черноморието, обещават майсторите на красиви платна от „140 ИДЕИ“, които ще се развихрят от 12 до 18 юни. Те се надяват да превърнат градчето в арт дестинация, която да бъде посещавана целогодишно. Художниците вярват, че изкуството не трябва да се ограничава от стените на галериите. 

Първият международен фестивал за съвременна градска стенопис в България ще се проведе под надслов We All Write. Отпечатъка си върху сградите ще оставят изявени фасадни артисти от България, Испания, Швейцария, Великобритания, Аржентина и Сърбия.

От 16 до 18 юни в Ахтопол ще има и множество музикални участия, интерактивни пърформанси и работилници на тема изкуство и екология. Графити майсторите канят всички да вземат участие.

За първите такива графити с такъв мащаб помагат Посолството на Кралство Испания в България и Институт „Сервантес“. Вероятно вече сте се сблъсквали и с работата им.В един от последните им проекти - „Зелени калкани“, бяха изрисувани фасадите на училища в различни регионални градове. 

Източник и снимка:Vesti.bg