„Летен полъх“ – така се нарича изложбата на художничката Гергана Лалова, която се откри вчера в бургаската галерия „Ателие R“. Експозицията съдържа 23 картини, чиито имена директно насочват към тяхната тематика: „Праскови“, „С дъх на ябълки“, „Лимони“, „Лято“, „Лятна вечер“, „Приказно“, „В лятната къща“, „Разцъфване“, „Райският плод“, „Круши“, „Макове“, „Вечер през юли“ и т.н.

„Гергана възроди натюрморта. При нея той не е статичен. Нейните картини излъчват радост, събрана в мига. Тя като че ли събира слънцето, звездите, луната в едно и ни ги поднася в прекрасни картини“, сподели изкуствоведът Пенка Седларска.

Тя определи изложбата като „художествена рапсодия“ (по аналогия с „Рапсодия в лилаво“ - името на една от картините). Терминът „рапсодия“ носи спонтанност, емоция, експресия, вдъхновение – всичко това, което излъчват платната на Лалова.

Матис, Модиляни, Пикасо са сред любимите художници на авторката. „Защото тя се цели във високите постижения“, по думите на Седларска.

Самата Гергана Лалова обясни творческия си процес така: „За мен рисуването на една картина е истинско преживяване, цяла история и потъване в някакво друго измерение“.

Художественото начало у Лалова е заложено генетично – тя е дъщеря на големия български художник Михаил Лалов. И днес двамата продължават да творят в едно ателие.

Гергана се изявява и в друго амплоа – тя е гримьор в едни от най-популярните телевизионни риалити формати: „Господари на ефира“, „Шоуто на Рачков“, „Като две капки вода“, „Пълна лудница“, „Великолепната шесторка“, първите две издания на „България търси талант“. Преди две години откри съвместна изложба в Бургас с Васил Василев – Зуека, на която актьорът не присъства. Няколко дни по-късно изненадващо беше обявено, че той е емигрирал в Испания.